Ciastka Markizy:
Ciasto:
50g białej kuwertury (może być czekolada)
200g maki
szczypta proszku do pieczenia
80g cukru
Szczypta soli
1 jajko
100g miękkiego masła
Krem:
100g kuwertury ciemnej (może być czekolada)
50g masła
100g cukru pudru
łyżka rumu
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
krokant (ja kupiłam w Lidlu)
Biała czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Make wymieszać z reszta suchych składników. Dodać jajko, miękkie masło i czekoladę. Całość dokładnie zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 3mm i wycinać dowolne kształty. Piec na wyłożonej papierem blasze ok 10-12 minut. Krem: Ciemna czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, dodać cukier puder i łyżkę rumu, wymieszać dokładnie. Na polowe zimnych ciasteczek położyć krem i przykryć druga polówka. Gore ciasteczek posmarować roztopiona polewa i oprószyć krokantem. Trzymać w chłodnym miejscu.
paubia 2010-11-12
Stwierdzam, iż będę tu często zaglądać, bo mi się bardzo spodobała ta galeria ;)