400g maki,
30g drozdzy,
4 lyzki oliwy z oliwek,
2/3 szklanki mleka rozcienczonego z woda w rownych proporcjach,
Pol lyzeczki soli,
Pol lyzeczki przyprawy do gyrosa,
Nadzienie:,
Pieczarki 3-4,
Salami 60g,
Papryka czerwona,
Ser zolty tarty (najlepszy ementaler),
Opakowanie sosu do spaghetti bolognese,
1. Make wsypac do duzej miski, dodac sol i rozrobione z mlekiem drozdze. Dodac oliwy i przyprawy do gyrosa. Ciasto zagniatac przez ok. 10 minut i zostawic w cieple na godzine. Po tym czasie zagniesc w rulon (srednica ok 4cm) i pokroic na paski szerokosci 2 cm. Kazdy pasek rozwalkowac na grubosc 0,5 cm i zawinac brzegi lekko do srodka.
2. Sos ugotowac w ¾ zalecanej ilosci wody (oczywiscie bez mieska).
Pieczarki obrac i pokroic w kosteczke, to samo zrobic z salami i papryka, calosc wymieszac. Placki pizzy smarowac sosem bolonskim i posypywac przygotowanym farszem, na koniec posypac startym zoltym serem i piec 20 min w temp 200°C
Tym razem nie robiłam mini tylko maxi:)