jablka, 2-2,5kg
maslo, 250g
maka, 500g
cukier, 250g
jajka, 2 szt
proszek do pieczenia, 2 lyzeczki
cukier waniliowy, 2 opakowania
cynamon, 1 lyzeczka
cukier puder do posypania,
Z masła, maki, cukru, jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tarta. Na dnie rozłożyć równomiernie większą część ciasta. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Do garnka wrzucić odciśnięte jabłka i dodać5 łyżek cukru+ cukier waniliowy+cynamon. Mase jabłkową wyłożyć na ciasto. Na gore zetrzeć na tarce zamrożona resztę ciasta. Piec w 175°C około 30-35 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum: