Biszkopt z kremem z chałwy, bita śmietaną i polukrowanymi herbatnikami.
Biszkopt z 5 jaj.
KREM:
500 g chałwy (ulubiony smak)
mleko (200ml)
kostka masła
1 łyżka cukru
Masa śmietanowa:
2 śmietany do ubijania rama (te w buteleczkach)
2 łyżki cukru, cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
herbatniki 200gr (może być więcej)
Cukier puder odrobina wody
Upiec biszkopt na prostokątnej blasze.
Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać masę chalwowa. Na biszkopt wyłożyć masę, włożyć do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczona w 1/4 szklanki wody żelatynę. Wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć herbatniki i polukrować.
dodane na fotoforum:
misiaka 2009-04-25
znakomicie wygląda, przepis zapisany do ulubionych, pozdrawiam i miłego dnia życzę.