A teraz na noc do lodówki:)

A teraz na noc do lodówki:)

Biszkopt z kremem z chałwy, bita śmietaną i polukrowanymi herbatnikami.

Biszkopt z 5 jaj.
KREM:
500 g chałwy (ulubiony smak)
mleko (200ml)
kostka masła
1 łyżka cukru

Masa śmietanowa:
2 śmietany do ubijania rama (te w buteleczkach)
2 łyżki cukru, cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny

herbatniki 200gr (może być więcej)
Cukier puder odrobina wody

Upiec biszkopt na prostokątnej blasze.
Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać masę chalwowa. Na biszkopt wyłożyć masę, włożyć do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczona w 1/4 szklanki wody żelatynę. Wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć herbatniki i polukrować.

dodane na fotoforum:

goll85

goll85 2009-04-24

bardzo ladnie wyglada, no i czekam na obiecany przekroj z przepisem;-))

aniaa38

aniaa38 2009-04-24

Pięknie wygląda i na pewno jest pyszny mniam:)

alex75

alex75 2009-04-24

Miłej nocki Aniu;)

misiaka

misiaka 2009-04-25

znakomicie wygląda, przepis zapisany do ulubionych, pozdrawiam i miłego dnia życzę.

misiaka

misiaka 2009-04-25

jeśli można to proszę jeszcze o zdjęcie jak wygląda w środku?

halinag

halinag 2009-04-25

urocze ciasto musi smakować ...........miłego popołudnia

dodaj komentarz

kolejne >