25 dag masła
szklanka (22 dag) cukru
3/4 szklanki (15 dag) mąki krupczatki
1/2 szklanki (11 dag) mąki ziemniaczanej
6 jajek
5 dag zmielonych migdałów
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wsypać migdały, cukier waniliowy i oba rodzaje mąki.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200°C. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Po upieczeniu ciasto wystudzić i obficie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
dodane na fotoforum: