Makowiec
CIASTO:,
40 dag mąki,
25 dag cukru,
6 jajek,
10 łyżek śmietanki słodkiej lub mleka
kostka masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
mały proszek do pieczenia,
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
1. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym i cały czas ucierając, dodawać powoli żółtka. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo starannie wymieszać. Większą połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić.Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Mase wyłożyć na ciasto. Na wierzchu porobić łyżką kleksy z pozostałego ciasta. Piec 45minut w temp 200°C
dodane na fotoforum:
seteccy 2009-05-12
Mniamki... Chętnie bym spróbowała...:)
kocurq 2009-05-12
Oooo;)
Ty tez dzisiaj pieczesz;)
Makowiec widze obledny Ci wyszedl;)
Wroce jak rozkroisz....
alex75 2009-05-12
oj mój synuś pewnie zjadł by z pół blachy;)przepada za makowcem;)a Twój jest super Aniu;)
vente 2009-05-12
O nie a ja nie mam w domu maku - nie mogę zrobić takiego ciacha ale jutro to nadrobię ;)