500 g mąki,
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
70 g cukru,
260 g mleka,
1 jajko,
50 g masła,
1 łyżeczka soli,
1 jajko do posmarowania,
Masa Jabłkowo-budyniowa:,
6 jabłek,
100g cukru,
budyń śmietankowy 1,
100ml mleka,
łyżka masła,
1. Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić na kilka minut , aż drożdże podrosna. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone i ostudzone masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , złożyć 3-4 razy , uformować kulę i odłożyć na 30 minut. Następnie podzielić na 15 kawałków lub wiecej (zalezy od tego jakie duze chcemy) uformować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta . W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".
Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi.Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.
2. Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić masło wrzucić jabłka i cukier. Chwilkę podsmażać. Na koniec wlać budyń rozrobiony z mlekiem i zagotować. Ostudzić.
dodane na fotoforum: