Zebra
5 jajek
1,5 szkl cukru
1 szklanka oranżady
1 szklanka oleju
3 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek waniliowy
polewa czekoladowa
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, oranżadę, aromat i make przesiana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki maki. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta tortownicy nakładać na zmianę po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Piec w temp 180°C 60 minut. Piec z termoobiegiem 160° Gore ciasta polać polewa. Ja dodatkowo posypałam zmielonymi orzechami laskowymi.
dodane na fotoforum:
maxmen 2009-07-09
He, he.... ;-)
Ja kuszę lodami???
To co mam napisać o Twoim KUSZENIU???
Uwielbiam takie ciasta. ;-)))
janka69 2009-07-09
mniam ....prawdziwa zebra z tej babki , poprosze jeszcze o kawke i za piec minutek jestem ;))))
pozdrawiam milego wieczorku
maxmen 2009-07-09
Nie chcę się mądrzyć, ale oranżada jest po to aby dodać do ciasta CO2 tzn. dwutlenek węgla.
Chodzi o spulchnienie ciasta. ;-)
Woda gazowana też zdała by egzamin.
liani 2009-07-09
Dokładnie chodzi o spulchnienie ciasta ale daje oranżadę pomarańczowa bo dodaje smaczek:))
halinag 2009-07-09
pięknie Ci wyszła ja też ostatnio dodałam napój gazowany pomarańczowy inaczej smakuje
wiki3 2009-07-10
pieknie
andzia82 2009-07-14
polecam wszystkim szybko sie robi bez problemu i przepyszna i oranżadka i z orzechami
mrowa 2009-07-19
ślicznie wygląda!chętnie bym zrobiła, ale mam tylko pytanko: jak ta oranżada jest? w proszku czy w płynie?