Ciasto 1 (jasne):
4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.
Ciasto 2 (ciemne):
5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.
Masa:
2 śmietany kremówki (razem 500ml)
3-4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
100g wafelków waniliowych
100g wafelków orzechowych lub czekoladowych
Dodatkowo:
galaretki agrestowe 2 (mogą być inne)
ciastka delicje ok 300g
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać.
Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki rozpuszczone w 800ml wody.. Chłodzić przynajmniej 4 godziny.
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-07-30
o.k czekam z niecierpliwością... pozdrawiam !!!
gabi99 2009-07-30
No krój bo aż mnie skręca,tak bym zjadła jeszcze nie wiem jakie to ciasto a już kusi.