Mozna podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pierożkami z mięsem. Idealna na zakąskę przed daniem drugim:))
papryka czerwona 5 szt,
papryka zielona 2 szt,
papryka zolta 2 szt,
cebula 2 szt,
zabki czosnku 2,
wino biale wytrawne 100ml,
bulion warzywny 600ml,
ziarenka smaku,
sol, pieprz,
śmietana kwaśna 12%, pietruszka,
łyżka masła,
Paprykę i cebule obrać i pokroić (skorki z papryki są zbyt twarde żeby je zmiksować). W garnku zagotować bulion warzywny, wrzucić pokrojona paprykę, cebule i przeciśnięty czosnek. Dodać wino, masło i łyżkę ziaren smaku. Kiedy papryka będzie miękka, zdjąć z ognia i jeszcze gorącą zmiksować blenderem. Doprawić sola i pieprzem. Zupę rozlać na talerze. Dodać po łyżce śmietany i obsypać natka:)) Smacznego
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-08-22
bardzo ciekawy przepis !!! Wypróbuję na pewno !!! Pozdrawiam !!!
cuisine 2009-09-19
Również robię zupkę paprykową, ale bez wina i zielonej papryki - używam czerwonej i żółtej (pomarańczowej).
Podaję z grzankami czosnkowymi, makaronikiem naleśnikowym lub ryżem.