pierogi na grubszym cieście;)
CIASTO:,
400g maki,
4 jajka,
lyzeczka soli,
2 lyzki oliwy,
odrobina cieplej wody,
FARSZ:,
ziemniaki 500g,
twaróg 400,
cebula 2,
margaryna 2 łyżki,
sol, pieprz,
1. Z maki, jajek i oliwy zagnieść ciasto. Dolać tyle wody aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkować na grubość 2-3 mm. _Szklanka wykrawać krążki. Na każdy nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać. Ja sklejałam je po 2 krążki na pierożka. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 minut od wypłynięcia.
2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić razem z serem przez maszynkę. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu, dodać do farszu. Całość doprawić sola i pieprzem.
dodane na fotoforum:
bosiam 2009-08-22
Pyszne :) Dzisiaj też robiłam ruskie pierogi, ale troszkę inne - z dodatkiem bryndzy :) Są wtedy ostrzejsze.
Pozdrawiam :)