ciasto 1:
2 jajka
250g maki
100g grysiku
85g cukru
50g orzechów laskowych(zmielonych)
250g margaryny roztopionej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
Masa jabłkowa
1-1,5 kg jabłek
budyń waniliowy
8 łyżek cukru
Ciasto 2 na gore:
2 jajka 50g margaryny roztopionej
5 łyżek maki
3 lyzki cukru
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, włożyć do garnka, pocukrować, budyń rozrobić w 50ml mleka dolać do jabłek i całość zagotować.
Jajka ubić z cukrem, dodać make przesiana z proszkiem, grysik, olejek, orzechy, na samym końcu dodać margarynę. Ciasto wyłożyć na tortownice o średnicy 26 cm. Na to wyłożyć masę jabłkowa.
Ciasto 2: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem i wylać na jabłka. Piec 45-50 minut w temp 180°C
dodane na fotoforum: