Ptysie giganty...

Ptysie giganty...

Ptysie z bitą śmietaną

maka, 200g
jajka, 5
maslo, 100g
szklanka wody,
szczypta soli,
rama culinesse do ubijania, 200ml
cukier puder, 2 lyzki
smietan fix, 1
Wodę zagotować z masłem. Dodać szczyptę soli. Make przesiać i szybko wsypać do gotującej się masy, energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka, zdjąć z ognia i przestudzić. Do masy wbijac po jednym jajku. Najlepiej ucierać mikserem o spiralnych końcówkach. Gotowa masę nabijać do szprycy i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-25 minut w 200° C aż ptysie będą złote. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Wystudzone ptysie przekrajać na pól, nadziewać masa śmietanowa. Pysznie smakuje tez z kremem karpatkowym.
2. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem:) Smacznego

dodane na fotoforum:

abc75

abc75 2009-09-14

nigdy nie robiłam....muszę wypróbować!

dodaj komentarz

kolejne >