mniam...

mniam...

Ptysie z bitą śmietaną

maka, 200g
jajka, 5
maslo, 100g
szklanka wody,
szczypta soli,
rama culinesse do ubijania, 200ml
cukier puder, 2 lyzki
smietan fix, 1
Wodę zagotować z masłem. Dodać szczyptę soli. Make przesiać i szybko wsypać do gotującej się masy, energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka, zdjąć z ognia i przestudzić. Do masy wbijac po jednym jajku. Najlepiej ucierać mikserem o spiralnych końcówkach. Gotowa masę nabijać do szprycy i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-25 minut w 200° C aż ptysie będą złote. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Wystudzone ptysie przekrajać na pól, nadziewać masa śmietanowa. Pysznie smakuje tez z kremem karpatkowym.
2. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem:) Smacznego

dodane na fotoforum:

umila

umila 2009-09-13

ptysie to ja zawsze :)))

stasia8

stasia8 2009-09-13

pyszota :))

kepii

kepii 2009-09-13

niam niam, pozdrawiam

vesper5

vesper5 2009-09-14

pięknie wyszły...

rusika

rusika 2009-09-17

witam, zyczę milutkiegi i słonecznego dnia

matka50

matka50 2009-09-17

Szczęście to uśmiech bliźniego,
To serce, to słońce, to ptak,
To piosenka i słowa cieple,
To dziecko, matka, kwiat…
Od Ciebie tylko zależy,
Jak spojrzysz na ludzi i świat.
Uśmiechnij się do każdego,
Bo każdy miłości jest wart…UROCZEGO DNIA ZYCZĘ I POZDRAWIAM SEDECZNIE:)))

dodaj komentarz

kolejne >