1 kg maki
10dkg drożdży
7 łyżek cukru
6 żółtek
1 cale jajko
1/2 litra mleka ciepłego
2 lyzki masła (roztopić)
kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
sol do smaku
dżem , cukier puder do posypania lub lukier
Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący. Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego
dodane na fotoforum:
basikkk 2009-09-25
mmm... pączuszki, pychota:)