Bananowiec
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem. Dodać przesiana z proszkiem i kakao make i ubijać przez 2-3 minuty. Ciasto upiec w tortownicy. Temp 180° ok 30 minut.
Masa:
500ml śmietany
2-3 łyżeczki żelatyny
4-5 łyżek glukozy o smaku bananowym (ja to nazywam kakao bananowe)
50 g startej na tarce czekolady
Dodatkowo: polewa czekoladowa, posypka kolorowa
banany świeże
Smietane ubic z glukoza na sztywno. Zelatyne roztopić w 2 łyżkach gorącej wody, jak przestygnie dodać do ubitej śmietany, na koniec wsypać starta czekoladę.
Wystygniete ciasto przekroić na pól, na jednej połowie ułożyć pokrojone w plasterki banany na to wyłożyć masę śmietanowa i przykryć drugim plackiem. Całość polać roztopiona polewa i posypać posypka.
Ciasto jest naprawdę dobre. To taki podrobiony kopiec kreta dr. Oetkera
dodane na fotoforum: