Sernik bananowy:
Ciasto:
400g maki
1 kostka masła
8 łyżek cukru
3 lyzki śmietanki słodkiej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
Ciasto dokładnie zagnieść. 3 lyzki ciasta zwinąć w kulkę i zamrozić. Reszta wyłożyć dużą prostokątna formę i pokłóć widelcem.
Masa serowa:
1,5 kg sera (zmielić kilka razy)
100ml śmietanki słodkiej 12%
4 jajka
50g masła (miękkiego ale nie rozpuszczonego)
2 op budyniu śmietankowego (nie gotować)
240g cukru
5-6 łyżek glukozy bananowej (lub tyle samo łyżek suszonych bananów startych na tarce jak do placków ziemniaczanych)
rodzynki
Białka ubić z polowa cukru, schłodzić w lodowce.
Ser wymieszać ze śmietanką, żółtkami i reszta składników, na koniec dodać piane z białek i rodzynki. Mase wyłożyć na ciasto, a na gore zetrzeć (duże oczka) wcześniej zamrożone. Piec w temp 160-170° Bez termoobiegu ok 60-70 minut. Wystygniete ciasto można ozdobic polewa czekoladowa:)
dodane na fotoforum: