Ślimaki cynamonowe z ciasta na rogale croissanty.
* 500 g mąki
* 250 g masła
* 4 łyżki cukru pudru
* 30 g drożdży
* 5 g soli
* żółtka z 2 jajek
Dodatkowo:
troche roztopionego masla,
cukier
cynamon
lukier
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać szybko koniuszkami palców. Gdy ciasto będzie spójne, odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia, po czym zagnieść raz jeszcze i wstawić na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek. Następnie na środku położyć masło. Brzegi placka składać do środka jak kopertę i ponownie rozwałkować ciasto. Otrzymany placek składać tak, aby otrzymać trzy warstwy jedna na drugiej i jeszcze raz rozwałkować. Placek złożyć jeszcze trzy razy w ten sam sposób, za każdym razem rozwałkować go dokładnie. Następnie odlozyc na 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm , posmarować lekko roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem, zwinąć roladę i kroić ja w 1cm plastry, ślimaki ułożyć na blasze i piec 15 min w temp 200°C Ślimaki polać lukrem.
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-12-11
Pyszne ciasteczka bo z cynamonem...uwielbiam smak i zapach....
ja właśnie skończyłam piec ciastka chwilówki.... dobranoc....miłych snów :))
cuisine 2009-12-14
Znajomy widok ;)))
Robię podobne - z przeróżnych ciast, nie tylko drożdżowych :)