3 jajka,
160g maki
125g cukru,
5 łyżek miodu,
1 cukier waniliowy,
2 lyzki kakao,
125 g masła,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
łyżka skorki pomarańczowej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
120g posiekanych orzechów włoskich,
100g rodzynek,
1. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysta piane z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakao, przyprawa do piernika i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać miód i i skórkę pomarańczowa, następnie cala make wymieszana z reszta składników, na koniec dodać orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i lekko obsypanej bułką tarta keksowki i piec w nagrzanym piekarniku 200° przez 40-45 minut.
2. Ostudzony piernik polać czekolada lub lukrem
dodane na fotoforum:
kolombo 2010-01-02
Pysznosci....<><><>
vesper5 2010-01-02
witam i pozdrawiam serdecznie !!!
damek34 2010-01-03
nic nie zastąpi smacznego piernika i dlatego jego żywot jest tak krótki/mimo trwałości/ SMACZNEGO !
pasja52 2010-01-03
Szczęście człowieka na ziemi zaczyna się dlań
wtedy gdy zapominając o sobie zaczyna życ
dla bliżnich
Dzień dobry pogodnej niedzieli zyczę pozdrawiam serdecznie
crist49 2010-01-03
a ja co dopiero zjadłam ze świąt....serdecznie pozdrawiam!miłej niedzieli życzę:)