500g maki
1 łyżka cukru
50g drożdży
3 lyzki oleju
1 jajko
150ml wody +100ml mleka
łyżeczka soli, bazylia, oregano
parówki, tarty ser (edamski)
sos do spaghetti Napoli
Drożdże rozetrzeć z cukrem zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 lyzki maki , rozmieszać i odłożyć na 15 minut. Make przesiać dodać sol, jajko,wodę, olej, bazylie, oregano i rozczyn drożdżowy. Całość dokładnie zagnieść, odłożyć na 40 minut. Z wyrośniętego ciasta zrobić rulon średnicy 5 cm i pokroić na ok 15 kawałków. Kazdy rozwałkować na prostokąt posmarować sosem napoli (ugotowanym w 2/3 potrzebnej ilości wody), posypać żółtym serem i ułożyć polowe parówki, boki zawinąć do środka i całość zwinąć jak roladę. Piec 30 minut w temp 200°
Bułeczki są naprawdę miękkie i pyszne:)
dodane na fotoforum:
kot54 2010-04-08
Pyszne bułeczki,smacznego.