prosty i smaczny :)
1kg mąki pszennej 650
10dkg drożdży
4 szkl.ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki soli
1 szkl.otrąb żytnich lub owsianych
1/2 szkl.siemienia lnianego
1/2 szkl.słonecznika
1/2 szkl.pestek dyni
2-3łyżki zarodków pszennych
drożdże rozmieszać z cukrem do rozpuszczenia,dolać ciepłej wody,wsypać wszystkie składniki i wymieszać,rozłożyć do dwóch dużych keksówek lub trzech mniejszych wcześniej wysmarowanych olejem i wysypanych mąką,odstawić do wyrośnięcia-szybko rośnie...wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
piec 1 godz.
Pyszny...znika ze stołu nawet bez masełka ;)
steffek 2010-06-28
Nie ma to jak swojski chlebuś i jaki wyrośnięty:-) Mniammm
ewka67 2010-06-28
Ale pyszny chlebek....)))
kot54 2010-06-28
Wygląda bardzo apetycznie........:)
stasia8 2010-06-28
Taki domowy nie ma sobie równych...już dawno nie piekłam...nie mam za bardzo czasu....
lunio 2010-06-29
Prawdę piszesz!!!!!
smak i zapach niepowtarzalny!!!!