10dkg drożdży rozmieszać z 3 łyżkami cukru,do rozpuszczenia drożdży,dolać 4 szkl.(po 200ml)ciepłej wody,80 dkg mąki pszennej 650,20 dkg mąki żytniej razowej,1/2 szkl.siemienia lnianego,1/2 szkl.pestek dyni,1/2 szkl.słonecznika,3płaskie łyżki soli,1/2szkl. otrąb żytnich
wszystko wyrobić i podzielić na dwie duże 11x30 keksówki,odstawić do wyrośnięcia-rośnie szybko
włożyć do nagrzanego piekarnika200st.
piec ok. godz.
SMACZNEGO
steffek 2010-07-07
Ale świetnie wygląda, muszę wreszcie spróbować:-)Miłego dnia;-)
maxmen 2010-07-07
Oj dawno już nie piekłem własnego chlebka.
Może przez to że mam dobrą piekarnię z bardzo dobrym pieczywem. :)
Kiedyś piekłem co trzeci dzień. :)