3kg pigwy
1kg jabłek
3 kubki wody
4-5 kubki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z 2 cytryn
pigwę bardzo dokładnie wymyć szczoteczką,aby zmyć włoski ze skórki,obrać owoce ze skórki,przepołowić,usunąć gniazda nasienne-wyrzucić.Natomiast skórki zawiązać w gazę,obrane pigwy pokroić w cienkie plasterki,wsypać do garnka,dołożyć wcześniej obrane i pokrojone jabłka,zawinięte w gazę skórki,wodę i gotować ok.1godz.mieszając od czasu do czasu,można gotowanie przerwać w połowie(ja tak robię)i zakończyć na drygi dzień,kiedy pigwa będzie miękka,wyjąć gazę ze skórkami,wycisnąć i wyrzucić.Używając tłuczka do ziemniaków ,zmiażdżyć owoce i jeszcze odparować wodę,dodać cukier,cynamon i sok z cytryny.Smażyć ciągle mieszając przez ok.40 min.Gorące włożyć do słoiczków i za pasteryzować .
Pyszne-polecam :)
kot54 2010-12-03
Pyszne.......
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
elza58 2010-12-03
na pewno pyszne i zdrowe,trochę pracowite....cieplutkiego wieczoru przy smacznej kawusi życzę....
ewka67 2010-12-03
Pigwa jest super w przetworach......:)))
bea01 2010-12-03
Na pewno pyszna... warto zrobić...
Pozdrawiam, miłego wieczoru i ciepłej nocy:)
U mnie trochę w nocy napadało...
kris13 2010-12-03
Ooo...Lila,a ja takiego sposobu robienia konfitury z pigwy nie znałam;smażyłam samą pigwę po zrobieniu soku do nalewki..:)))
kris13 2010-12-03
re; Mikołaj już o mnie zapomniał...a to ciut spóźniony wspólny prezent na rocznicę:):)))
steffek 2010-12-06
Super , u mnie wiosny by nie dotrwała...he he:-)))