ciasto:35 dkg mąki
5dkg drożdży
1/2 szkl.śmietany
10dkg margaryny
1 żółtko
1 małe jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
mąkę z margaryną posiekać,dodać śmietanę,jajko,żółtko,sól,cukier,zagnieść ciasto,powinno odstawać od stolnicy,wałkować placki w formie prostokąta,wzdłuż ułożyć wałek z mięsa i zawinąć ,aby powstał rulon,odciąć go od reszty i pokroić w poprzek ,uformowane paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,piec w temp.200st. ok.10-15min. lub z termoobiegiem 175 st.10 min.
farsz:ja używam mięsa z rosołu lub zupy...
nic nie marnuje się:)
barszczyk też będzie ...
dodane na fotoforum:
beata3 2011-01-11
smcznego
kirena 2011-01-11
Już zaznaczyłam....Kilka dni temu chciałam zrobić paszteciki z pasztetu świątecznego z królika,mam zamrożone porcje.Szukałam dobrego przepisu i znalazłam na ciasto półfrancuskie śmietanowe,też wyszły bardzo dobre...Twój przepis wykorzystam:)
fisia5 2011-01-11
super to jest dobry pomysł:)))
kot54 2011-01-11
Pyszności........:)
Dobrej nocy :)