z nowego piekarnika...znika z blachy w mgnieniu oka :)
1,20 kg jabłek ,obrać pokroić na kawałki,posypać 1/2 szkl.cukru,dodać 4-5 łyżek wody,przesmażyć mieszając,żeby nie przypaliły się,ok.15 min.przestudzić,do przestudzonych wsypać suchy kisiel pomarańczowy lub cytrynowy,tym razem dałam żurawinowy-taki miałam,dokładnie wymieszać...można też dodać cynamon...
5 jajek ubić mikserem z 1 szkl.cukru +cukier waniliowy,dodać 1,5 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl.mąki ziemniaczanej ,1 kostkę margaryny -wcześniej roztopić ,wlać ciepłą,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,wymieszać,
połowę ciasta wyłożyć na blachę34x22,podpiec w piekarniku 15 min.
180st.na podpieczony spód wyłożyć jabłka przestudzone tzn.lekko ciepłe, resztę ciasta,piec 40 min.200st.
z termoobiegiem 30 min.170st.
pyszna jest:) polecam!
Smacznego!
dodane na fotoforum:
jolanka 2011-10-07
wygląda na pyszne
a co z jabłkami dać na ten podpieczony placek + resztę ciasta , i do piekarnika?
krynia2 2011-10-07
Chyba na podpieczone wyłozyc jabłka i reszte ciasta...........lila chciała nam szybko podac przepis i jabłka pominęła. Nie szkodzi ,domyślamy się a ciasto z pewnoścą pycha.Mam jabłka jeszcze na drzewie i jutro bedzie szrlotka.Mąż uwielbia....................jeść oczywiście............spokojnej nocy i słodkich snów.
kot54 2011-10-08
Wygląda APETYCZNIE....Pozdrawiam :))
wkspio 2011-10-08
choć na dworze pada deszcze , i jest zimno , ja gorąco pozdrawiam , i życzę udanego weekendu :)
kukura 2011-10-08
Miłego weekendu...ja uciekam na grzybki...;) Jak wrócę wpadnę po przepis bo jabłka mam na stanie...;)
katakum 2011-10-08
Witam po kilkudniowej przerwie ...mam nadzieję ,że teraz już częściej będę odwiedzała strony moich ulubionych ....pozdrawiam