przygotowane do leżakowania(ok.4 tyg.)
piernik dojrzewający:
1/2kg miodu
2 szkl.cukru
25 dkg masła lub dobrej margaryny
podgrzać to wszystko,mieszając,do rozpuszczenia cukru,przestudzić.
Do letniej mieszaniny dodać mąkę-1 kg,
3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szkl.mleka,3 jajka,1/2 łyżeczki soli,2-3 łyżeczki ciemnego kakao,
2-3 torebki przyprawy do piernika,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie.
Upiec w 180st.można podzielić na 3 części i upiec 3 placki, przekładając później marmoladą albo w jednej blaszce,czas pieczenia zależy od kształtu formy ale trzeba piec ok.godziny,sprawdzić patyczkiem.Jest gotowy do jedzenia po kilku dniach(zmięknie)wierzch polać polewą.
Ciasto po zarobieniu przechowywać w chłodzie ( spiżarka,balkon,strych) ja trzymam w ganku:)))
polecam!
dodane na fotoforum:
kot54 2011-11-23
ale to muszą być pierniki....nigdy w życiu takich nie jadłam
a gdzie Ty kochana trzymasz to ciasto tak długo....daj przepis...
Dobrej nocki Ci życzę :))
stif56 2011-11-23
No to teraz poleży sobie.................. już mi ślinka leci :)
elza58 2011-11-23
ale będzie pyszny piernik świąteczny,nie znam takiego przepisu i gdzie to trzymać takie ciasto,ciekawe....dobranoc Lidziu.......
steffek 2011-11-24
O tak ,zarobione ciasto piernikowe przypomina ze święta tuż tuż:-))
ewka67 2011-11-24
Jak nic ci się nie chce???????????A kto zarobił ciasto....?????Ja piernika jeszcze sama nigdy nie piekłam ....Jak masz jakiś sprawdzony przepis to podaj proszę....:)
kukura 2011-11-24
O super dziękuje spiszę sobie i może zakręce...Czy musi dokładnie 4 tygodnie być i ani dnia mniej???
niulka1 2011-11-24
ja jeszcze nie piekłam,ale też o tym myslę- choc moje ciasto nie "leżakuje" - miłego dnia Lidko!
danus13 2011-11-28
KIEDYŚ TEŻ PIEKLAM PIERNICZKI GDY DZIECI BYŁY MAŁE ..A TERAZ JUŻ NIE PIEKĘ:)ALE INNY PRZEPIS MIAŁAM.TWOJE LIDECZKO BĘDĄ NAPEWNO WYBORNE:)
jokanta 2011-12-08
Powiem tak.' zrobiłam wedłg tego przepisu ciasto bo ten przepis właśnie krąży no i czekam.Ale nie jestem do końca przekonana że to wyjdzie coś cudownego no ale czekam.Życzę wszystkim udanych przepisów i cudownych wypieków.