będzie pyszny barszczyk wigilijny...
2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.
dodane na fotoforum:
edziak1 2011-12-12
..chyba jutro też zakiszę...z ciekawości,nigdy takiego barszczu nie jadłam z kiszonych buraczków...
Pozdrawiam wieczorkiem:)
beata3 2011-12-12
__۩இ۩இ۩ ۩இ۩இ۩
۩இ░░░░۩இஇ۩░░░░இ۩
۩இ░░░░░░░۩░░░░░░இ۩
۩இ░░░░PAMIĘTAM░░இ۩
۩இ░░░░░░O░░░░░இ۩
۩இ░░░TOBIE░░░இ۩
۩இ░ZAWSZE░இ۩
۩இ░░░░░இ۩
۩இ░░இ۩
_____ ۩இ۩_
Są ludzie,
co ciepłych słów nie żałują.
Są ludzie, co twarz swą zachowują.
Są ludzie, którzy w pamięci zostają,
bo to są właśnie Ci,
co bardzo szczere serca mają...
""dziękuję że jesteś""
ewka67 2011-12-12
Buraki mam,słoik też....Tylko troszkę chęci mi potrzeba.....:))
krynia2 2011-12-12
Oj,świetna sprawa...jutro kiszę buraki.nie ma co..............dobre z pożytecznym trzeba połączyć..............pozdrawiam i spokojnej nocy zycze.
stasia8 2011-12-19
Ja nie kiszę...mam taką zaprzyjaźnioną panią...i co roku biorę od niej zawsze jest bardzo smaczny....