z przepisu anulkaz...
1,5-2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek ma być w miarę cienki)
sól czosnkowa
papryka ostra
pieprz
sól
majeranek
3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków
Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą czosnkową,solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi.ostrą papryką ,majerankiem,odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.(można na całą noc) Po tym czasie boczek zwinąć w roladę,związać szpagatem,natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami,wsadzić do rękawa,związać,przekuć z góry igłą w kilu miejscach,piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić,następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem. Smacznego:)
...ja nie piekłam w rękawie...
dodane na fotoforum:
annorl1 2012-01-24
uwielbiam takie swojskie pyszności :)
podzielisz się z głodną koleżanką :P
pozdrawiam