boczuś rolowany...

boczuś rolowany...

z przepisu anulkaz...
1,5-2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek ma być w miarę cienki)
sól czosnkowa
papryka ostra
pieprz
sól
majeranek
3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków


Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą czosnkową,solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi.ostrą papryką ,majerankiem,odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.(można na całą noc) Po tym czasie boczek zwinąć w roladę,związać szpagatem,natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami,wsadzić do rękawa,związać,przekuć z góry igłą w kilu miejscach,piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić,następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem. Smacznego:)
...ja nie piekłam w rękawie...

dodane na fotoforum:

lidia23

lidia23 2012-01-24

zjadłabym.lubię taki....

guniu72

guniu72 2012-01-24

Ale ma skóreczkę...mniam :)

annorl1

annorl1 2012-01-24

uwielbiam takie swojskie pyszności :)
podzielisz się z głodną koleżanką :P
pozdrawiam

pinecha

pinecha 2012-01-24

... smakowita roladka :-)

kris13

kris13 2012-01-24

Mmmm...boczeczek..........mmm :)

dodaj komentarz

kolejne >