zapraszam :)))
60 dkg mąki
5-6 żółtek
6-7 łyżek gęstej śmietany(ja daję jogurt grecki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu lub octu
zarobić ciasto,powinno być takie jak na makaron,rozwałkować,pokroić na paski ok.3cm,paski kroić w poprzek pod skosem dł.10-12cm,można kroić dłuższe...smażyć na rozgrzanym oleju,wyjąć na ręcznik papierowy ,żeby odsączyć olej,posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym ...zarobienie ciasta + usmażenie to ok.1 1/2 godz.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-01-26
Piękna pyszność... :)))
maxmen 2012-01-26
Uważam że proszek do pieczenia jest zbędny... ale... :)))
kot54 2012-01-26
Liduś jestem pełna podziwu za te Faworki...
tyle pracy przy nich...ale smacznie wyglądają....mniam ...
mniamniuśne....:))
gotujmy 2012-01-26
Uwielbiam .... pyszniutkie wyszły !
maxmen 2012-01-26
re. robiłem... wolę bez...:)
tebojan 2012-01-26
Jak zaczyna się każda książka kucharska w Szkocji?
- Pożycz jedno jajko i kilo mąki...
krynia2 2012-01-26
Będę smażyła w sobote.Ja dodaję nie proszek a drożdże.................pozdfrawiam.
krynia2 2012-01-26
re. zdjecie robione w niedzielę a w poniedziałek posypało i to sporo............
niulka1 2012-01-26
ja robię jutro obiadek i faworki- wnusio juz w domku a jego mama ma ochotę na słodkie haha!
annorl1 2012-01-28
ojeju, jakie tu pyszności! zostało coś jeszcze :)