synuś przywiózł...
to nie jest spalone-kolor ciemny jest z przypraw...
1,80dkg wołowego rumsztyku lub udźca
4 łyżki cebuli w proszku
1 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 szczypty soli
1 łyżeczka włoskiej przyprawy ziołowej
1 szkl.sosu Worcestershire
1 szkl.sosu sojowego
1 łyżeczka ostrego sosu sojowego
usunąć z mięsa wszelki tłuszcz i pokroić je w paski nie grubsze jak 0,5 cm
w dużej misce wymieszać cebulę w proszku z papryką,czosnkiem granulowanym,solą i przyprawą włoską,wymieszać z sosem Worcestershire,sojowym i ostrym chili ,włożyć mięso do zamykanego naczynia i zalać marynatą,przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godz.ruszt w piekarniku umieścić na najwyższym poziomie,na dnie piekarnika rozłożyć folię aluminiową,aby zabezpieczyć przed kapiącymi sosami,nagrzać piekarnik do 65 st.
(syn suszył w suszarce do owoców)
przez górne części pasków mięsa po przewlekać długie wykałaczki (np.do szaszłyków) i porozwieszać paski mięsa na wykałaczkach na ruszcie,suszyć w nagrzanym piekarniku przez 4 godz. lub do momentu ,aż mięso będzie suche.
Świetne na wycieczki piesze,rowerowe...lub jako przegryzka do piwa...rewelacyjny smak.
dodane na fotoforum:
krynia2 2012-03-26
A co Ty tak spaliłaś kochanie..........widać powiązane więc jakaś wędlina..........
krynia2 2012-03-26
A ja myślałam..............jakoś czarno to widzę.........
maxmen 2012-03-26
Jadłem kiedyś coś podobnego... słone, twarde ale pychota...do tego browar i można rzuć... :)))
niusia1 2012-03-26
a już myślałam,że przysnęłaś przy pieczeniu- a to takie "inne" cudo hahaha!
maxmen 2012-03-26
Kruca fajny przepis... muszę to zrobić...do piwka super przegryzajka...hahaha...ale dopiero po świętach... :)))
tabea 2012-03-27
Na poludniu Afryki jest to bardzo popularny snack, o nazwie BILTONG ,robiony z roznego rodzaju mies,np. z antylopy,strusia czy zebry ;-)
Probowalam....ale niestety nie przypadlo mi do gustu... ;-)
kot54 2012-03-27
Ciekawe....Pozdrawiam :)
beata3 2012-03-27
SUPER FOTKA POZDRAWIAM SERDECZNIE
ezbro7 2012-03-27
niesamowite,nie jadłam,,wygląda może niezachęcająco,ale smakuje i to najważniejsze,cieplutko pozdrawiam
maria10 2012-03-27
....wygląda niesamowicie...... ale jak mówisz, że jest wyśmienite to Ci wierzę...... miłego wieczoru życzę:))))
stasia8 2012-03-29
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam...ale ciekawy sposób...można kiedyś spróbować zrobić...