suszona wołowina ,,Jerky''

suszona wołowina ,,Jerky''

synuś przywiózł...
to nie jest spalone-kolor ciemny jest z przypraw...
1,80dkg wołowego rumsztyku lub udźca
4 łyżki cebuli w proszku
1 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 szczypty soli
1 łyżeczka włoskiej przyprawy ziołowej
1 szkl.sosu Worcestershire
1 szkl.sosu sojowego
1 łyżeczka ostrego sosu sojowego
usunąć z mięsa wszelki tłuszcz i pokroić je w paski nie grubsze jak 0,5 cm
w dużej misce wymieszać cebulę w proszku z papryką,czosnkiem granulowanym,solą i przyprawą włoską,wymieszać z sosem Worcestershire,sojowym i ostrym chili ,włożyć mięso do zamykanego naczynia i zalać marynatą,przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godz.ruszt w piekarniku umieścić na najwyższym poziomie,na dnie piekarnika rozłożyć folię aluminiową,aby zabezpieczyć przed kapiącymi sosami,nagrzać piekarnik do 65 st.
(syn suszył w suszarce do owoców)
przez górne części pasków mięsa po przewlekać długie wykałaczki (np.do szaszłyków) i porozwieszać paski mięsa na wykałaczkach na ruszcie,suszyć w nagrzanym piekarniku przez 4 godz. lub do momentu ,aż mięso będzie suche.
Świetne na wycieczki piesze,rowerowe...lub jako przegryzka do piwa...rewelacyjny smak.

dodane na fotoforum:

krynia2

krynia2 2012-03-26

A co Ty tak spaliłaś kochanie..........widać powiązane więc jakaś wędlina..........

krynia2

krynia2 2012-03-26

A ja myślałam..............jakoś czarno to widzę.........

betaww

betaww 2012-03-26

To się da jesć......?

maxmen

maxmen 2012-03-26

Jadłem kiedyś coś podobnego... słone, twarde ale pychota...do tego browar i można rzuć... :)))

niusia1

niusia1 2012-03-26

a już myślałam,że przysnęłaś przy pieczeniu- a to takie "inne" cudo hahaha!

betaww

betaww 2012-03-26

No......nie jest to dla bezzębnych......hi....hi...hi......

lidia23

lidia23 2012-03-26

jeszcze nie jadłam czegoś takiego!

maxmen

maxmen 2012-03-26

Kruca fajny przepis... muszę to zrobić...do piwka super przegryzajka...hahaha...ale dopiero po świętach... :)))

kris13

kris13 2012-03-27

Hmm...a to ciekawe....................;))

mimozka

mimozka 2012-03-27

Kiedyś jadłam, zapewniam, że pycha, pozdrawiam :)

tabea

tabea 2012-03-27

Na poludniu Afryki jest to bardzo popularny snack, o nazwie BILTONG ,robiony z roznego rodzaju mies,np. z antylopy,strusia czy zebry ;-)
Probowalam....ale niestety nie przypadlo mi do gustu... ;-)

malako

malako 2012-03-27

na pewno smaczne Lideczko:))

margoll

margoll 2012-03-27

Chętnie bym spróbowała,ciekawi mnie jak to smakuje:) - Miłego dnia życzę:)

anita591

anita591 2012-03-27

Miłego i słonecznego wtorku

kot54

kot54 2012-03-27

Ciekawe....Pozdrawiam :)

beata3

beata3 2012-03-27

SUPER FOTKA POZDRAWIAM SERDECZNIE

edytajd

edytajd 2012-03-27

Wow! interesujące....

ireneus

ireneus 2012-03-27

Pozdrawiam życząc miłego popołudnia

laura5

laura5 2012-03-27

i My przesyłamy Tobie moc pozdrowień :)

ezbro7

ezbro7 2012-03-27

niesamowite,nie jadłam,,wygląda może niezachęcająco,ale smakuje i to najważniejsze,cieplutko pozdrawiam

maria10

maria10 2012-03-27

....wygląda niesamowicie...... ale jak mówisz, że jest wyśmienite to Ci wierzę...... miłego wieczoru życzę:))))

kurek9

kurek9 2012-03-27

tajemne smaki?- pozdrawiam:))

alkaa

alkaa 2012-03-27

ciekawe toto...
Spokojnej nocki i wspaniałej środy życzę...

stasia8

stasia8 2012-03-29

Jeszcze czegoś takiego nie jadłam...ale ciekawy sposób...można kiedyś spróbować zrobić...

dodaj komentarz

kolejne >