50 dkg dyni ,obranej i pokrojonej
1kg mąki
5dkg margaryny roztopić i ostudzić
1 szkl.mleka -ciepłe
1 łyżka cukru
3dkg drożdży
troszkę soli
jedno jajko do posmarowania
pokrojoną dynie zalać 1/2 szkl.wody i rozgotować,można zmiksować lub przetrzeć przez sito
z 1 łyżki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+drożdże+ 1 łyżeczka mąki-rozmieszać,w mące zrobić dołek,wlać rozczyn,przykryć cienką warstwą mąki i odczekać ,żeby wyrósł rozczyn,następnie dodać dynię,ostudzoną margarynę,sól i wyrobić ciasto,zostawić do wyrośnięcia,ciasto podwoi swoją objętość,podzielić na dwie keksówki-duże ,posmarować rozmąconym jajkiem,piec w 180st45-50min
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-05-18
Fajny przepis...:)))
annorl1 2012-05-19
super przepis, też czasem piekę chlebek dyniowy, ale dynia się już skończyła, chyba że jeszcze w zamrażarce znajdę zmiksowana gotowa do wypieków ?
aniol2 2012-11-01
Właśnie dziś upiekłam ... dodałam cukru pół szklanki więc mam na słodko , od dziś będzie częściej gościł na moim stole . Tylko zapas dyni muszę zrobić w zamrazarce . Pozdrawiam