sajgonki...ryż,surówka...pychota :)))
porcja big... :)))
synuś przygotował
porcja na 3-4 osoby
1 szlk.ryżu przepłukać zimną wodą,dosmaczyć curry,solą,papryką mieloną słodką i zalać 2 szkl.wrzątku,parzyć pod przykryciem 20min.
1op.papieru ryżowego
farsz:
30dkg mięsa mielonego od szynki+filet drobiowy,op.warzyw -mieszanka chińska,10dkg makaronu ryżowego nitki,2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sos sojowy ciemny,1 łyżka świeżego startego imbiru,sos ostrygowy,olej arachidowy ..
warzywa udusić na patelni na 2-3 łyżkach oleju arachidowego,dodając mięso mielone ,dusić do miękkości warzyw,przyprawić przyprawami,dodać makaron ryżowy przygotowany wg.przepisu na opakowaniu ,dodać 1 jajko-surowe,wymieszać,ostudzić...
papier ryżowy wyjąć z opakowania na deskę do krojenia,obie strony smarować pędzlem umoczonym w wodzie ,nakładać 1 łyżkę farszu i zawijać,odstawić na ok.1/2 godz.
surówka:
1/2 główki kapusty białej albo włoskiej,drobno posiekać,posypać solą,cukrem,dodać sok wyciśnięty z cytryny,wymieszać,1 marchew zetrzeć na grubych oczkach,1 średnią cebulę pokroić w kostkę,wszystko dodać do kapusty,dosmaczyć ,1/2 łyżeczki curry,wszystko dokładnie wymieszać ,odstawić na ok.1/2 godz.
sajgonki smażyć na głębokim oleju arachidowym,po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym,podawać zaraz po usmażeniu,są chrupiące ...
sos:
3 łyżki sosu Worcester lub sojowego
1 zabek czosnku-przecisnąć przez praskę
kawałek startego imbiru
szczypta chili
2 łyżki soku z cytryny
wszystko wymieszać-gotowe
pycha!!!
polecam ;)
dodane na fotoforum:
beata3 2012-06-12
MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA ŻYCZĘ
kot54 2012-06-12
Przepisu nie dawaj...pożycz wszystkim zdolnego syna
i będzie ok. Super smaczny posiłek...:))
bea01 2012-06-12
mniam...:) miłego wieczornego kibicowania:))
maxmen 2012-06-12
Pysznie... :)))
jokam 2012-06-13
przyznam się, że nigdy nie jadłam.
pamiętacie złą sławę sajgonek...
ale jeśli samemu można zrobić, to jak najbardziej tak!
już sobie przepis skopiowałam, na surówkę też. :))