50 dkg dyni ,obranej i pokrojonej
1kg mąki
5dkg margaryny roztopić i ostudzić
1 szkl.mleka -ciepłe
1 łyżka cukru
3dkg drożdży
troszkę soli
jedno jajko do posmarowania
pokrojoną dynie zalać 1/2 szkl.wody i rozgotować,można zmiksować lub przetrzeć przez sito
z 1 łyżki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+drożdże+ 1 łyżeczka mąki-rozmieszać,w mące zrobić dołek,wlać rozczyn,przykryć cienką warstwą mąki i odczekać ,żeby wyrósł rozczyn,następnie dodać dynię,ostudzoną margarynę,sól i wyrobić ciasto,zostawić do wyrośnięcia,ciasto podwoi swoją objętość,podzielić na dwie keksówki-duże ,posmarować rozmąconym jajkiem,piec w 180st45-50min
dodane na fotoforum:
oli74 2012-10-16
Kusicielka...już sobie wyobrażam ten zapach w domu...
..prześlij mi proszę taką bułę gołębiem ...nie jest daleko to na kolację zdąży:P
annorl1 2012-10-16
kiedyś robiłam chlebek dyniowy i był pyszny! mimo że przypominał ciasto :) więc bułka na pewno też pyszna, do tego mleczko i kolacja z głowy :)
maria10 2012-10-17
.... jakoś nie przepadam za dynią..... kiedyś robiłam je w syropie z cukrem i były pyszne ale teraz nie bardzo możemy jeść słodkie rzeczy więc odpuszczam wszelkie ciasta /mąż ma cukrzycę a bardzo lubi słodkie / więc żeby nie kusiło przestałam piec.... mnie też się przyda dieta ...... :)))))