na pyszny barszczyk czerwony ...
2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.
dodane na fotoforum:
kot54 2012-11-23
Oj tak...będzie PYCHA barszczyk.....
myszka2 2012-11-23
Pycha barszczyk uwielbiam. Witam serdecznie i cieplutko pozdrawiam. Życze miłego wieczoru i spokojnej nocki. Dobranoc
stif56 2012-11-23
Niech się kiszą .........przydadzą się za kilkanaście dni
danka1 2012-11-23
to niech się kiszą ja poczekam...
niusia1 2012-11-24
przepis wykorzystam jak nie na barszczyk to dla zdrowotności:)))
irena56 2012-11-24
Chcę chwileczkę tu zabawić,ku pamięci coś zostawić.
Kładę małe pozdrowienia i uciekam już mnie nie ma...;)
Miłej pogodnej soboty zyczę!!!
krynia2 2012-11-24
Już dziś taki zrobię............na mężusia dolegliwości żołądkowe...........pozdrawiam.
maria10 2012-11-26
....ja jeszcze sama nie kisiłam buraków.... ale chyba przyszedł już czas aby sobie samej zrobić barszczyk..... tym bardziej, że jak piszesz można go sobie pić..... dziękuję za przepis.....:)))))