nałożę do słoiczków i zagotuję...
1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego ( kupiłam ładne ,poprzerastane )
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
20dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.
Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mieso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mięso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duże naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać gorący rosół jeśli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ wątróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktajl /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się ściąć,tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urządzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj. ok 0,30-050 l,należy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włożyć do lodówki. Ważne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone należy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!
dodane na fotoforum:
betaww 2013-02-07
Ja rozumiem ,ze jestes pracowita.....A nie moglbys troszke odpocząć?
Pozdrawiam serdecznie....***
maria10 2013-02-07
.... podziwiam Cię.... ciągle coś wymyślasz i nowego nam pokazujesz i jeszcze przepisy wstawiasz.... same pyszności robisz:))))
micha3 2013-02-08
Bardzo ciekawy przepis...i bez konserwantów...zdrowo.....popieram...
Podobała mi się Twoja wędzarnia...