zapraszam na kromeczkę...

zapraszam na kromeczkę...

...z kiełbasą słoikową...pychota!!!
jak za starych dobrych czasów :)


Składniki
3 kg mięsa wieprzowego bez kości/np łopatka/
część mięsa można zastąpić boczkiem


1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżka majeranku
1 łyżka maggi w płynie
4 łyżki żelatyny
4 ząbki czosnku
1,20 litra wody zimnej
1,5-2 łyżek płaskich peklosoli lub zwykłej soli+na koniuszek noża saletry
Uwaga:
Ok połowy składników/1,50 kg/ można zastąpić mięsem mielonym
u mnie 1kg zmielonego +2kg pokrojonego na kawałki takie 2x2

Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą /jeśli mamy mięso mielone również - będzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza/,wyrabiać ok 5 min.Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików,zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni,dokładnie ubijać.
Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.
Należy wekować słoje ok 4 godz 1 raz,jeśli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz.
Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galaretka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Smacznego!

dodane na fotoforum:

oli74

oli74 2013-02-19

Smakowicie wygląda:)

Guru Lidziu oszlał na dobre...już się dziecka czepia.

kukura

kukura 2013-02-19

Swojska słoikowa to jest to...ta sklepowa mi nie podchodzi.

wrobel3

wrobel3 2013-02-19

Lidziu kochana,chętnie
ale rano,smacznego...,
a ja zmykam spać
D*O*B*R*A*N*O*C

ewaiza

ewaiza 2013-02-19

to jedzenie mego meza ,ale by wcinal;))

mummy5

mummy5 2013-02-19

nie jadam na wieczór ale jakbym coś takiego miała koło siebie to jadłabym bez opamiętania....pycha.dobrej nocy:)

danka1

danka1 2013-02-19

Pyszne jedzonko

niusia1

niusia1 2013-02-19

aa no to ja luuuuubie: czyżbyś świniobicie miała? hihihi!

niusia1

niusia1 2013-02-19

no i co dalej?- przepisik proszę!

jokam

jokam 2013-02-19

allle widok......!!! :)))

kot54

kot54 2013-02-19

Oj Lidziu same dobro u Ciebie....mniamniuśne jedzonko !!!
Pozdrawiam :)

astra40

astra40 2013-02-19

dziękuję za przepis :) spróbuję zrobić, bo pysznie wygląda

bea01

bea01 2013-02-19

bardzo dziękuję za przepis, pychota:) pozdrawiam:))

koronka

koronka 2013-02-20

Mmniam

pentom

pentom 2013-02-20

Super to wygląda... apetycznie ;)
re: może za mało je podlewasz?!One lubię dużo wilgoci. Nie żałuj im wody. Tylko najlepiej przegotowanej, albo przynajmniej odstanej ... Powodzenia!

violinka

violinka 2013-02-20

Mniammmm co za pychotka

izabel

izabel 2013-02-20

Lidziu takiego przepisu szukałam...znalazłam gdzieś inny ale to nie to..przysmak wspaniały,pamiętam z dzieciństwa...chcę zapytać czy nie dodajesz soli?pozdrawiam milutko z zasypanych Kaszub?

krycha2

krycha2 2013-02-20

Trzeba sie zabrać do pracy i ktoś to za mnie zrobi..hi,hi.....a że smaczne to nie ulega żadnej wątpliwości......smacznego.

anetka

anetka 2013-02-20

uwielbiam mniam

anita591

anita591 2013-02-20

WITAM ...
ŻYCZĘ DNIA UDANEGO I MIŁO SPĘDZONEGO ..
POZDRAWIAM

micha3

micha3 2013-02-20

Dzięki za przepis....

ona11

ona11 2013-02-20

zrobię, lepsza z pewnością od najdroższych kupnych

ewulka1

ewulka1 2013-02-20

Taki jedzonko jest wyśmienite....Z cyklu wiem co jem...:)

margoll

margoll 2013-02-20

Na takie smakowitości to ja zawsze chętna!!!!!

elkat

elkat 2013-02-21

Pysznie wygląda a smakuje pewnie wybornie...Kiedyś muszę zrobić wg Twojego przepisu :)))

alkaa

alkaa 2013-02-21

przepis zapisuję ...dzięki

piatal

piatal 2013-03-14

ale co z tym mięsem robię? kroję na kawałki małe?

dodaj komentarz

kolejne >