nocne drożdżowe...

nocne drożdżowe...

wkładamy do piekarnika ,będzie na śniadanko ...

składniki na małą blachę lub tortownicę śr.26-28cm
wieczorem:1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni Smacznego!
ciasto jest puszyste-jak biszkoptowe,rewelacja.Polecam na śniadanko :)))

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2013-05-17

to ja zaczekam - lubię jeszcze ciepłe

annorl1

annorl1 2013-05-17

uwielbiam rabarbar, pycha :)

evita

evita 2013-05-17

ja też poczekam... :)

maria10

maria10 2013-05-17

.... a jaszcze je zmodyfikowałaś bo dodałaś jeszcze rabarbar.... na pewno jest wspaniałe:))))

dodaj komentarz

kolejne >