znowu upiekłam ,dla męża na śniadanko...:)))
składniki na małą blachę lub tortownicę śr.26-28cm
wieczorem:1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni Smacznego!
ciasto jest puszyste-jak biszkoptowe,rewelacja.Polecam na śniadanko :)))
dodane na fotoforum:
beata3 2013-06-06
super kochana ciasto właśnie pije kawe
anet36 2013-06-06
Ale bym zjadła kawałeczek.....,niestety dzisiaj na takie słodkości mogę sobie tylko popatrzeć ehhh,pozdrawiam
danka1 2013-06-06
nocne lepsze od dziennego ?
danka1 2013-06-06
słońca i radości na popołudnie
pola6 2013-06-06
Widać, że puszyste.
W moich stronach takie ciasto nazywają :emeryckie", ponieważ jest tanie i nie wymaga wiele pracy.
niusia1 2013-06-06
dzięki za przepis- takiego drożdża jeszcze nie robiłam,ale może nawet na sobote zrobię?pysznie wygląda Lidko!
oli74 2013-06-06
Ciekawy przepis.Dziękuję, na pewno wypróbuję Lidziu:) Tym bardziej, że nie trzeba ugniatac i wyrabiać, jak to zwykle przy drozdżowym bywa:)
jania81 2013-06-08
no proszę mi się chciało drożdżowego , ale nie miałam siły żeby przy nim stać a tu u Lidzi ciasto łatwizna:)) pozdrawiam cieplutko i pozdrawiam cieplutko:)) u mnie w końcu taras zalany fachowce poszli do domu...
baygel1 2013-06-20
A pieczenie jedna godz. to od moment nagrzania ,czy od momentu włożenia ciasta ? prosze o podpowiedź :)
wiga53 2013-06-23
Upiekłam.....masz rację, jak biszkoptowe :)
Miłej niedzieli :)
salma67 2013-06-24
dla tych którzy mówią ,że drożdżowe im nie wychodzi. TO zawsze wychodzi. Sprawdziłam już ten przepis parokrotnie. Polecam. Nawet z dodatkami owoców.
rybka66 2013-06-30
Super przepis...zrobiłam...nie tylko ja zresztą...pozdrawiam serdecznie..;)))
mlord 2013-06-30
"Drożdżówka leniwej gospodyni"
http://zufikowo.blogspot.com/2012/10/drozdzowe-co-samo-sie-robi.html
moon7 2013-07-01
Tez robilam:-)
pierwszy raz w zyciu pieklam drozdzowca-z tego przepisu naprawde sie udaje i nie ma przy nim roboty;-))
Lidziu dziekuje za przepis:-)
graga62 2013-07-09
Ciasto jest rewelacyjne, jeszcze nigdy drożdżowe robione tradycyjnym sposobem nie urosło mi tak, jak ciasto z Twojego przepisu. Dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem, który stał się garnkowym przebojem!
kiki139 2013-08-18
Zrobiłam ale moje wyszło trochę inne bo zobacz na zbicie ciasta Twojego a mojego, jak patrzy się na Twoje to od razu wiadomo, że to drożdżowe i Twoja kruszonka jest złota a moja nie. Ale mimo to moje wyszło też Pyszne :)
kiki139 2013-08-18
Już wiem dlaczego mi się kruszy bo zamiast 1/2 kg mąki dałam 250 dkg hahaha coś mi się pokićkało :)
ewa04 2014-01-31
A możesz mi podać przepis na kruszonkę?Tyle się naczytałam pozytywnych opinii na temat Twojego Lidko ciasta,że też upiekę jutro dla rodzinki:))Pozdrawiam:))
elle54 2014-02-08
Ciekawy przepis , wprawdzie mam zupełnie podobny (jednak zamiast oleju jest margaryna i mąka sypana jako pierwsza) a placek jest z owocem.Pozdrawiam
babcia1 2014-06-28
to znaczy Kochana że na noc mąki nie dajesz wcale dopiero rano 1/2 kg..? a przepis na swoją kruszonkę dasz bo ciasto wygląda wspaniale!!