jeszcze nie krojone,nikomu nie chce się jeść -tropiki dokuczają ;)))
zaraz ukroję ,idziemy w gości,trzeba wziąć kawałek... ;)
Składniki
Ciasto ciemne - składniki:
- 8 jajek
- 20 dag cukru kryształ
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa - składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki
- 1 łyżka masła
masa budyniowa - składniki:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Kilimandżaro
Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić.
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na
końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia
4. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.
Masa jabłkowa - wykonanie:
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Masa budyniowa - wykonanie:
z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa
przepis z książki siostry Anastazji ...
dodane na fotoforum:
stasia8 2013-08-04
To fakt przy upałach chętniej sięgamy po napoje niż coś słodkiego...ale nie może go braknąć do kawusi...
kimeraj 2013-08-04
Kilimandżaro też robiłam, jest pyszne! Zresztą jak większość ciast Siostry Anastazji. Pozdrawiam Lidziu :)
maria10 2013-08-04
....same pyszności..... masz rację w tych temperaturach wcale się jeść nie chce.... pozdrawiam bardzo gorąco.....:)))))
krycha2 2013-08-04
Przez upały to i ja nie piekłam żadnego ciasta...dziś trochę chłodniej po burzy i po deszczu,który nareszcie do nas zagościł.
danka1 2013-08-04
Czy już można podejść z talerzykiem ?
pola6 2013-08-04
Mimo upału chętnie skorzystam z takich dobroci.
Życzę miłego wieczoru i cieplutko pozdrawiam..