kluski na parze ( pampuchy,czy jak tam u Was nazywają się )z sosem malinowo borówkowym ...pycha :)))
biorę kijki,idę na spacer -chyba przesadziłam z tą kolacją ...
Składniki:
Kluski (na około 12-14 sztuk):
550 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki stopionego masła
2 małe jajka
szczypta soli
Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania). Parować około 10-15 minut.
dodane na fotoforum:
jerry61 2013-08-28
Lubimy!! Lecz kluchy kupujemy gotowe .cztery szt. szkoda zachodu by robić.pozdrawiam
kimeraj 2013-08-28
re: tak Lidziu,te buraczki są dobre i do zupki i jako dodatek do drugiego dania (jeżeli jako dodatek wystarczy do nich wkroić cebulkę). Polecam :D
berblak 2013-08-28
Mniam! uwielbiam te kluchy - z owocowym sosem lub nadziewane dżemem. Jakiekolwiek, byle były:-)
halinag 2013-08-28
PRZYZNAM SIĘ ,ŻE NIGDY ICH NIE ROBIŁAM..A PEWNIE WARTO BY BYŁO...SPOKOJNEJ NOCY:))
niusia1 2013-08-28
przepisik mamy podobny,ale na słodko nigdy nie serwowałam??
fuzel 2013-08-28
A u mnie mówią na nie'' kluchy na łachu''.Podaję z ciemnym sosem z wołowinką i czerwoną kapustą.Pycha!Podaję tak jak Ty z owocami przetartymi ze śmietaną.Jak zostaną/rzadko się zdarza to smażę je na złoto na maśle.Pozdrawiam!