na śniadanko :)

na śniadanko :)

pszenne razowe ...


Składniki
4-5 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1/4 litra wody
500 gram mąki( 350gram pszennej ,typ 650+150gram pszennej pełnoziarnistej typ 2000)
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju
2 łyżki otrąb pszennych
Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wsypać mąkę do miski,dodać olej,1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże,sól,otręby.
Ciasto wyrobić aż przestanie się lepić do rąk.(ja mieszam mikserem).
Przykryć miskę z ciastem i wstawić na noc do lodówki.
Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki(mi wyszło 12 sztuk) lub 2 długie bagietki.Położyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia.Posmarować bułki olejem.
Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika.Piec 10-20 minut w temperaturze 225 stopni.

Wiem,że niektórzy z Was się zdziwią,że ciasto drożdżowe każe wstawić do lodówki a nie w ciepłe miejsce,ale to taki przepis!!!Gwarantuje,że to ciasto w lodówce wyrośnie.

piekłam je też z mąki pszennej typ 650 ...pyszne są ...polecam!

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2013-09-05

poproszę taką cieplutką bułeczkę.

kimeraj

kimeraj 2013-09-05

Ja też,ja też!

alkaa

alkaa 2013-09-05

czekam na przepis Liduś...

maria10

maria10 2013-09-05

.....Lidziu, Lidziu..... ale Ty wspaniałe rzeczy robisz i kusisz nas.....:))))

berblak

berblak 2013-09-06

czekam na przepis... Cierpliwie:-)

berblak

berblak 2013-09-07

Dzięki! - przepisik kopiujemy, drukujemy... i kiedyś upieczemy:-))
Re: sundaville zimuje w suterenach. Umiarkowanie podlewana, zaopatrzona w tabletki Provado owadobójczo-nawozowe... zrzuci liście, ale zimę przetrwa.

dodaj komentarz

kolejne >