przepis od Halinki halinag
3 kg śliwek wydrylowanych
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
śliwki zasypać cukrem plus ocet zostawić na 24 godziny.
smażyć 3-4 godziny na wolnym ogniu nie ruszając
nie wolno mieszać!
po upływie czasu smażenia zamieszać ,można zmiksować, gorące nakładać do słoiczków ...
pycha !!! polecam,robią się same ...;)))
dodane na fotoforum:
pola6 2013-09-06
W moich stronach śliwki nie obrodziły, więc nie będę robiła powideł, za to mam dużo dżemów wiśniowych.
Pogodnej nocki i kolorowych snów życzę:)
tebojan 2013-09-06
No tak; sezon. Moja połowica już ma dosyć a w piwnicy kilkuletnie zapasy.Pozdrawiam serdecznie
alkaa 2013-09-06
re; tak naprawdę Lidko to ja je omijam szerokim łukiem...ceny adekwatne do nazwy...
hbabik 2013-09-06
LIDIA "RODZINNE KLEJNOTY" SĄ Z RESZTEK CIASTA,KTÓRE WYKRAWAM,ROBIĄC KSZTAŁT MENA,TZN.RESZTKI BISZKOPTU NASĄCZAM WÓDKĄ(ALE MOŻNA CZYM SIĘ CHCE-DOWOLNIE) I DODAJĘ ODROBINĘ KREMU,KTÓRYM WYKAŃCZAM TORT.TO WSZYSTKO WYRABIAM RĘKA I NADAJĘ KSZTAŁT(TO JEST TAK TROSZKĘ JAK BAJADERKI).
SUPER SĄ TE POWIDŁA....
danka1 2013-09-06
jak same się robią to może i ja bym zrobiła.
life22 2013-09-10
bedę robiła jutro takie powidła bo mnie zainspirowałaś:) powiedz mi czy te śliwki to muszą już być bardzo dojrzałe?