już ugotowany :)
Wartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin, dostępnego w aptekach.
Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.
Bulwy na surowo doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający, lekko słodkawy dodatek do sałatek i twarożków. Po ugotowaniu albo upieczeniu mogą z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Można gotować je w łupinkach, które późnej z łatwością się zdejmuje.
dzisiaj na obiad ...do tego mielony i surówka :)
dodane na fotoforum:
danka1 2013-10-26
nie miałam okazji posmakować
zuza99 2013-10-26
Nie slyszalam nigdy o takich bulwach?? imbir mam na codzien ,lubie herbatke z imbirem ...
ireniii 2013-10-26
nigdy nie jadłam i nie posiadam....chyba muszę na wiosnę się zaopatrzyć-jestem bardzo ciekawa smaku .
maria10 2013-10-26
.... nigdy nie spotkałam takiej roślinki .... a gdzie można ją nabyć???? bardzo ciekawa jest i chętnie kupiłabym sobie.... a czy ona u nas urośnie?????
jonna 2013-10-26
jeśli jest taka wartościowa,też chętnie chciała bym ją kupić....
Gdzie ją można dostać?....
oliwkaa 2013-10-30
ja to widze pierwszy raz na oczy ...
kimeraj 2013-10-31
O matko i córko!!! Pierwszy raz słyszę o tym czymś! Skąd Ty to wszystko wiesz kochana?