1-1,20 łopatki zmielonej
1 cebula -pokroić w kostkę
2-3 marchewki -zetrzeć na tarce
20 dkg pieczarek-pokroić
1 czerstwa bułka zwykła lub bułka tarta
4-5 ząbków czosnku -przecisnąć przez praskę
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
pieprz
sól
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
1 płaska łyżka przyprawy warzywnej
olej
1 łyżka masła klarownego
pokrojoną cebulę ,wrzucić na rozgrzany olej ,dodać startą na grubych oczkach marchew , przesmażyć ok.5 min,dodać do mięsa ,pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle klarowanym ,dodać do mięsa,namoczoną wcześniej bułkę odcisnąć ,dodać do mięsa lub w zastępstwie bułkę tartą ,dodać resztę składników ,dokładnie wymieszać ,keksowkę wysmarować olejem ,wyłożyć masę mięsną ,wierzch posmarować olejem ,piec w piekarniku 180st .ok.godz. termoobieg ...polecam !
dodane na fotoforum:
niusia1 2013-10-30
a to ci dopiero pyszności do chlebka;znajdx jak nawcześniej czas na przepis haha!- miłego wieczorku Lidko!
teresa9 2013-10-30
Chyba coś "w podobie" robiła moja babcia wieki temu. Tylko na święta, bo to były czasy kartkowe. Koniecznie wrzuć przepis, bo chętnie przypomnę sobie ten smak:-)