zapach w całym domu :)))
1,2kg pigwy
1kg cukru
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 2-2,5 godziny , aż owoce staną się
szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
do herbatki ,pycha !
dodane na fotoforum:
krycha2 2013-11-05
Tak smażyłam w zeszłym roku...miałam jej więcej.W tym mam zaledwie 5 szt...ale usmażę i będzie do herbatki...przyznaję ..jest smaczna.
niusia1 2013-11-05
nigdy nie jadłam a tym bardziej nie robiłam-ale zapowiada się smacznie i zdrowo jak widać;miłego wieczorku Lidko!
ewaiza 2013-11-05
Nigdy nie jadlam:)milego wieczoru
re:jak dla was to wystarczy z polowy porcji
u Mnie mlodzi obczyscili wszystko,tak im smakowalo
kimeraj 2013-11-06
Moja mamuśka wydrążoną i pokrojoną pigwę wkłada na noc do zamrażalnika,żeby wydobyć z niej więcej soku :)) Następnego dnia przekłada do garnka i gotuje, a cukier dodaje dopiero na sam koniec (jak się dodaje na początku, to pigwa za szybko gęstnieje). Może w przyszłym roku zrobisz sobie na próbę metodą mojej mamuśki :)
Pozdrawiam Cię cieplusio Lidziu i przesyłam buziaczki. A że u mnie pi...dzi jak w kieleckim, więc dolecą szybciutko :))
stasia8 2013-11-06
Nigdy nie robiłam...wprawdzie nie mam owoców pigwy...ale zawsze można kupić...zachowam przepis może w przyszłym roku wypróbuję...
jonna 2013-11-06
Jaki to skarb, mieć śpiżarnię pełną przetworów......Na długą zimę.....
Może nie będzie bardzo surowa, daj Boże.....