amur ...
• amur -u mnie 0,5 kg
• ½ szklanki mąki;
• oliwa do smażenia;
• 1 duża cebula
• sól do smaku;
• 1 cytryna;
rybę, dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na szerokie dzwonka.
Włożyć do miski, dobrze posolić, skropić sokiem z cytryny i przełożyć cebulką pokrojoną w talarki. Wstawić do lodówki minimum na dwie godziny lub nawet nockę. Wyjąc zaprawioną rybę, usunąć cebulę, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Przekroić na pół i filetować grube dzwonka usuwając ości i skórę. Filety osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na patelni na głębokim oleju lub we frytkownicy. Usmażone filety ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia oleju.
podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty....
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2013-11-15
Uwielbiam amura ....jednak nie bardziej niz sandacza ....smacznego !
kukura 2013-11-15
Ja byłam pewna że kolor jest związany z młodością i lepszym krążeniem krwi ;D Dlatego moja czarna sie nie niesie bo ma blady,wypierzy sie to zacznie ;D
lukaszo 2013-11-15
Dziękuje za miłe słowa,,,,,,,,,,,,lubię jak ktoś korzysta oprócz mnie z moich przepisów ,schematów,,,,,,,,,,przecież na dno szuflady ich nie schowam ,,,,,,,,bużka
alkaa 2013-11-15
kropka w kropkę robię tak samo Liduś...i amura i karpia-dodaję jeszcze majeranek-i na nockę zostawiam...nie ma lepszej rybki...