przygotowania do obiadu ...

przygotowania do obiadu ...

amur ...


• amur -u mnie 0,5 kg
• ½ szklanki mąki;
• oliwa do smażenia;
• 1 duża cebula
• sól do smaku;
• 1 cytryna;
rybę, dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na szerokie dzwonka.
Włożyć do miski, dobrze posolić, skropić sokiem z cytryny i przełożyć cebulką pokrojoną w talarki. Wstawić do lodówki minimum na dwie godziny lub nawet nockę. Wyjąc zaprawioną rybę, usunąć cebulę, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Przekroić na pół i filetować grube dzwonka usuwając ości i skórę. Filety osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na patelni na głębokim oleju lub we frytkownicy. Usmażone filety ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia oleju.
podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty....

dodane na fotoforum:

kukura

kukura 2013-11-15

Pychotka...muszę sobie złowić ;D

anad60

anad60 2013-11-15

smaczna bardzo będzie rybka ;)

oliwkaa

oliwkaa 2013-11-15

Uwielbiam amura ....jednak nie bardziej niz sandacza ....smacznego !

kukura

kukura 2013-11-15

Ja byłam pewna że kolor jest związany z młodością i lepszym krążeniem krwi ;D Dlatego moja czarna sie nie niesie bo ma blady,wypierzy sie to zacznie ;D

krycha2

krycha2 2013-11-15

Obiad przepyszny...uwielbiam rybki...smacznego.

emmi1

emmi1 2013-11-15

ymmm coś pysznego będzie :D

lukaszo

lukaszo 2013-11-15

Dziękuje za miłe słowa,,,,,,,,,,,,lubię jak ktoś korzysta oprócz mnie z moich przepisów ,schematów,,,,,,,,,,przecież na dno szuflady ich nie schowam ,,,,,,,,bużka

ireniii

ireniii 2013-11-15

pyszota!!!aż mi ślinka pociekła :)

jmania

jmania 2013-11-15

ryby bardzo lubię

alkaa

alkaa 2013-11-15

kropka w kropkę robię tak samo Liduś...i amura i karpia-dodaję jeszcze majeranek-i na nockę zostawiam...nie ma lepszej rybki...

kris13

kris13 2013-11-15

amura nie jadłam jeszcze..................

dodaj komentarz

kolejne >