pleśniak z serem ...kroimy ,jak ostygnie...
3 szk. mąki pszennej
1 kostka margaryny
1/2 szk. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, do dwóch dodać kakao. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
75 dkg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
3/4 kostki margaryny
6 żółtek
1 1/2 szk. cukru pudru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat jaki kto lubi
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać pozostałe składniki.
Piana:
6 białka
3 łyżki cukru
1 kisiel
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel (ewentualnie mąkę ziemniaczaną ).
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki
Na przygotowaną formę , na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto jasne, lekko docisnąć. Rozsmarować dżem, zetrzeć ciasto ciemne, wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i pozostałą część ciemnego ciasta. Piec około 45 minut w temp. 170-180ºC.
dodane na fotoforum:
pola6 2013-11-15
Skopiowałam przepis i będę piekła pleśniaka.
Radosnego i słonecznego weekendu Ci życzę.
niusia1 2013-11-15
teraz na pewno już zimne - lece po nóż!!!!