...żeby białka nie zmarnowały się :)))
9 białek tj.szklanka
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
1-2 żółtka
1/2 kostki margaryny (roztopić,wystudzić)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,wsypać cukier+ cukier waniliowy,nadal ubijać,jak piana będzie dobrze połączona z cukrem dodać żółtko,miksować,dodać mąkę z proszkiem,wlać ostudzoną margarynę,zamieszać,na końcu można dać garść rodzynek,przemieszać,wylać do dużej keksówki (30x11x8)wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub manną,włożyć do piekarnika nagrzanego 175 st.piec ok.50 min.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
jonna 2013-11-21
Świetne pieczywo dla tych, którzy nie mogą jeść żółtek....Bardzo ładnie wyrosło.....
jokam 2013-11-21
uuu... może kiedyś i ten przepis się przyda... jakby nie było, cwibakuwka leży i czeka...
danka1 2013-11-21
i świetnie bo wszystko wykorzystane
kris13 2013-11-21
..skąd Ty co trochę masz tyle białek? ja chcę upiec bezę (mam przepis od Gosi) i nie mogę uzbierać.................
kimeraj 2013-11-21
6 białek mam już zamrożonych - muszę jeszcze 3 zmajstrować i będzie ćwibaczek :))
re: uśmiałam się z Twojej i Halinki troski o wieczną inspekcję hehe....
Pozdrawiam Cię Liduś z całego serducha :)
maria10 2013-11-22
.... pyszności w Twojej galerii..... i tylko ślinka człowiekowi leci... Liduś.... już jest dobrze.... a jeszcze trochę i będzie bardzo dobrze.... dziękuję Ci za troskę.... w zamian serdeczności ślę :)))))
stasia8 2013-11-24
Dobra gospodynie nie pozwoli by się coś zmarnowało...a taki cwibaczek do kawusi w sam raz....
oliwkaa 2013-12-04
Fajny ćwibaczek !