pszenne razowe z ziarnami słonecznika ,otrębami i płatkami żytnimi ...
ja tylko z masełkiem :)))
50 dkg mąki pszennej 650 +25 dkg mąki żytniej graham lub pszennej graham
6 łyżek oleju
5dkg drożdży+1 łyżka cukru -rozmieszać
ok.2 szkl.wody zimnej
1 łyżeczka soli
garść otrąb
garść płatków
garść ziaren słonecznika
wszystko wyrobić dokładnie -ja mikserem lub w automacie do chleba,przykryć i wstawić do lodówki na 8-12 godz. po czym wyjąć ,przemieszać i wyrabiać bułeczki,z tej porcji wychodzi 16-18 szt. (długo utrzymują świeżość )...piec w piekarniku nagrzanym 225st .15 min.
dodane na fotoforum:
jokam 2013-12-06
o, to takie mężowi muszę takie upiec...
mężowi, bo ja żytniej mąki jednak nie mogę...
zjadłam ten mój, ostatnio pieczony, chleb i teraz cierpię...
żołądek tak strasznie mnie boli, że aż specjalne leki musiałam brać...
mocarz 2013-12-06
o i znowu od Ciebie czegoś sie nauczę :)
uwielbiam te Twoje foteczki i gotowanie !!!
anad60 2013-12-06
z masełkiem to one muszą obłędnie smakować ...
ale Ty Lidzia zdolniacha jesteś...Miłego :)
jan53 2013-12-06
Na pewno dużo smaczniejsze jak te sklepowe gnioty.
Przepis spisałem dla żonki.
Pozdrawiam.
pola6 2013-12-06
Podziwiam Twoją pracowitość ,bo w czasach, gdy wszystko można kupić, chce Ci się piec takie rarytasy.
pentom 2013-12-06
Oooooo, to coś dla mnie ;))
Dzięki za przepis ... już odpisuję .
W wolnej chwili może zrobię ;))
izolden 2013-12-06
re;Lidziu nie było u nas tak tragicznie jak zapowiadali ale wiało dosyć ostro......już teraz jakby trochę słabnie ten Ksawery....hihihi.
danka1 2013-12-07
fajnie że jest przepis - spisałam i zapewne skorzystam
kimeraj 2013-12-07
Jak zwykle pysznie i chrupiąco!
To ja do tego masełka poproszę troszeczkę soli :)
I szlag trafił moją dietę......
maria10 2013-12-07
..... ja też świeżutki chlebek tylko z masłem..... bo tak najlepiej smakuje:))))))